Geschiedenis

Hoeflo met de tijd mee

Toen op 6 september 1969 sportzaal Hoeflo werd geopend, was dat een enorme verbetering voor sportminnend Harfsen. Het hele dorp was er trots op, temeer omdat de financiën voor een groot deel door de bevolking bijeen werd gebracht. Tot dat moment had men zich moeten behelpen in “Ons Gebouw”. Dat was overigens het oude gebouw, dat inmiddels al lang is afgebroken. De gymuitvoeringen werden indertijd gehouden in het toen nieuwe “Ons Gebouw”, de kerkzaal dus. Omdat het podium nogal krap was, kwamen al te enthousiaste gymnasten wel eens tussen het publiek terecht.

Buitenlust

In de zestiger jaren werd daarom uitgeweken naar zaal Buitenlust. De huidige jonge generatie kan zich dit nauwelijks voorstellen. Hoe snel ook in de sport de ontwikkelingen gaan,bleek reeds enkele jaren na de opening. Er kwam behoefte aan vergaderruimte en aan een grotere bergruimte voor de turntoestellen. Verder werden zaalsporten als volleybal overal steeds populairder. Zo ook in Harfsen. Op 15 oktober 1976 werd de “Commissie Hoeflo”, tot dan onderdeel van S.V.Harfsen, een zelfstandige stichting en werden de voorbereidingen getroffen voor een forse uitbreiding.

Geen haalbare kaart

Toen op 24 maart 1979 het huidige complex werd heropend, dachten heel wat Harfsenaren dat dit grote gebouw financieel geen haalbare kaart kon worden. We zijn meer dan 50 jaar verder en eigenlijk is Hoeflo niet meer weg te denken uit Harfsen. Naast de volleybal en gymnastiek zijn ook accordeonvereniging Vios en de bridge vereniging vaste huurders geworden. In de loop der jaren zijn er veel vaste huurders in Hoeflo geweest. De nederlandse invalidensportbond heeft Hoeflo als nationaal zitvolleybal centrum van Nederland benoemd. Helaas is door allerlei bezuinigingen hier een einde aangekomen. Evenals de volleybal vereniging uit Lettele die vele jaren hun competitiewedstrijden in Hoeflo speelde. Desondanks weet Hoeflo het hoofd aardig boven water te houden en hebben de pessimisten uit 1979 gelukkig ongelijk gekregen.

Continuïteit

De afgelopen jaren zijn er voortdurend aanpassingen aan het gebouw geweest. Zo werd er een lift in gebouwd,een invalidentoilet, renovatie van kleedkamers etc.etc.
De laatste jaren was er een overcapaciteit van beschikbare zaalsport ruimte. Iedere groep kon bijna op ieder gewenst tijdstip gebruik maken van de sport-of gymzaal. De bezettingsgraad over 2 sportzalen was dan ook laag en nam ieder jaar af. Zelf nu is er met 1 sportzaal nog ruimte beschikbaar op sommige avonden. De bezetting was dan ook de belangrijkste reden voor Hoeflo om in te zetten op het Kulturhus project. Cultuur,welzijn en sport. Alles onder 1 dak om voor iedere groep en inwoner van Harfsen/Kring van Dorth een betaalbare accommodatie te bouwen waar iedereen elkaar kan ontmoeten en welkom is. Nu, maar vooral in de toekomst! Mede door de uitbreiding tot Kulturhus is Hoeflo het sociale, sportieve en culturele centrum van Harfsen.

Hoeflo 1969

6 september 1969

Officiële opening in 1969

Hoeflo 1979

Verbouwing 2016

Overzicht na verbouwing

Januari 2015

Heropening mei 2016

Café juli 2021